BUDIMPEŠTA

Oct 13, 2022

Činjenica da ste dobili djecu ne mora značiti odricanje od vaših vikend avantura. Putovanje nije rezervisano isključivo za dvoje. Svakako ćete morati prilagoditi neke aspekte svog putovanja, ali nipošto nemojte odustati od istog. Povedite vaše mališane u avanturu, i sami sebi priredite nešto drugačije vikend putovanje od onog na šta ste navikli. Naš prvi prijedlog za porodično vikend putovanje je Budimpešta! Nedavno smo testirali putovanje s djecom u ovu evropsku metropolu, te vam u nastavku donosimo svoje utiske.

Prije svega, vjerujte nam da je zaista divno putovati sa djecom. Na taj način djeca uče o drugim gradovima, kulturama i ljudima, uče o strpljenju o tome kako postoje drugi i drugačiji, i što je najvažnije provodite vrijeme zajedno kao porodica.

Cilj putovanja

Destinacija koju odberete mora biti,  prije svega,  dobro opisana djeci i predstavljena tako da djeca žele i jedva čekaju da je istraže.Pogrešno je djeci u bilo kojoj dobi života reći za vikend putujemo u Budimpeštu, to je glavni grad Mađarske i tamo idemo da šetamo i pogledamo brojne zanimljivosti u gradu/ pa nabrojimo iste.

Nakon navedenog djeci se neće probuditi želja za putovanjem, teško ćete ih smiriti kada budete u nekoj saobraćajnoj gužvi i nikako nećete uspjeti zadržati njihovu pažnju dok obavljate dio putovanja koji je vama zanimljiv npr. ispijanije kafe u bašti kafića centru grada.

Ono što je vrlo važno, odnosno najvažnije, kada  planirate putovanje je da odredite ciljeve putovanja.Ciljevi moraju biti zanimljivi i privlačni djeci i svaki dan mora imati svoj cilj.Cilj ne može biti idemo obići glavni grad Mađarske  koji se nalazi na Dunavu i nastao je spajanjem dva grada sa suprotnih stana rijeke… Već poslije treće riječi izgubili ste pažnju vaših mališana i odavno su vas prestali slušati.

Cilj putovanja može biti idemo vidjeti slona i žirafu, u velikom zoološkom vrtu, koji se nalazi u Budimpešti, ili , idemo u veliki akvarijum, u kojem ćeš vidjeti pravu ajkulu!

Za  vikend putovanje biramo baš ova dva cilja i upravo sada smo riješili mnoge probleme.  Djeca imaju šta da čekaju i čemu da se raduju, a roditelji će navedene obilaske ostaviti za kraj dana i do tada obići bar dio atrakcija koje nudi kraljica Dunava.

Plan putovanja

Druga stvar koja je od iste važnosti kao cilj, je sam plan putovanja! Radi se o vikend putovanju i bez obzira koliko predivnih svari nudi ovaj grad morate napraviti plan šta možete vidjeti za subotu poslije podne i nedjelju prije podne, jer za sve aktivnosti imamo samo jednu noć.

Naš savjet je da krenete jako rano! Neka Vam ne bude žao probuditi djecu u pet u utro jer ćete na taj način dobiti pospanke koji će dobar dio vremena u automobilu prekratiti snom.

Budimpešta

Ako putujete iz Sarajeva i okoline idealno mjesto za pauzu je u  Osijeku, u tržnom centru Portanova. Portanova se nalazi na oko 4 sata vožnje i taman je to vrijeme kada djeci treba pauza za toalet ili da ih malo zabavite kupovinom nekih sitnica.

Od Oisjeka Vam treba još  cca tri sata do Budimpešte. Kada stignete nemate baš previše vremena tako da odmah planirate obilazak i ne zadržavate se u hotelu.  Prošetajte se gradom i odaberite najljepše mjesto za ručak. Nakon togaobiđite Trg republike i kada vaša djeca već izgube strpljenje odvedite ih u Zoološki vrt koji se nalazi tačno iza trga.

Djeca ce uživati u razgledanju životinja i u parkićima koji se nalaze u njemu. Tu planirajte da provedete dva sata, a zatim odlazak u centar i krstarenje Dunavom.

Krstarenje Dunavom će Vam odlično doći  da odmorite od hodanja i pri tome vidite prelijepe mostove na Dunavu, zgradu Parlamenta i ostale znamenitosti. Nakon krstarenja se još malo prošetajte pored Dunava, i već je vrijeme za spavanje.Ušuškajte svoje umorne mališane u krevet, i odmorite se pred još jedan veliki dan!

U nedjelju ujutro krenite odmah poslije doručka na Budimski dvorac.  Ostavite cijelo prijepodne za uživanje u nevjerojatnim  prizorima. Kako biste djeci približili sam obilazak, ispričajte im o mađarskim kraljevima i kraljicama koji su živjeli u ovom kompleksu. Obzirom da je sam dvorac zaista impresivan, vjerujemo da će cijela porodica uživati u obilasku. Za svaki slučaj, svojim djevojčicama pričajte o prinčevima i princezama, a dječake možete zainteresovati srednjovjekovnim vitezima!

Kada djeci već dosadi razgledanje ne zaboravite na još jedan cilj putovanja: pravu ajkulu, koju će vidjeti ako budu dobri do ostatka putovanja.Nađite savršeno mjesto za ručak, a nakon toga odvezite se u tržni centar koji je na izlazu iz  Budimpešte i u kojem se nalaziTropikarijum, odnosno AJKULA.

Tržni centar je ogroman i imate na raspolaganju sve svjetske brendove.  Odaberite sami da li ćete prvo u šoping, iliTropikarijum. Preporuka je da kući dođete ne tako kasno, tako da Vas savjetujemo da iz Budimpešte krenete odmahposlije podne. Čeka Vas 6 sati vožnjedo Sarajeva.

Vaše mališane će vjerovatno vrlo brzo svladati umor, te će i zaspati u autu, ali ukoliko se to ne desi, iskoristite vrijeme da saberete utiske i razgovarate o novim stvarima koje ste vidjeli, sitnicama koje ste naučili, te smiješnim, zanimljivim ili nespretnim situacijama koje su vam se desile.

Zapamtite, mi vam možemo pokazati put, ali na vama je da stvorite uspomene kojih će se vaša porodica uvijek rado sjećati!

Činjenica da ste dobili djecu ne mora značiti odricanje od vaših vikend avantura. Putovanje nije rezervisano isključivo za dvoje. Svakako ćete morati prilagoditi neke aspekte svog putovanja, ali nipošto nemojte odustati od istog. Povedite vaše mališane u avanturu, i sami sebi priredite nešto drugačije vikend putovanje od onog na šta ste navikli. Naš prvi prijedlog […]

BUDIMPEŠTA

Ostali članci

Ostali članci

Najpopularnija destinacija svijeta je Dubai

Najpopularnija destinacija svijeta je Dubai

Putnička platforma je upravo objavila svoje “Travellers’ Choice Awards” za 2022. godinu, a iako ultramoderni Dubai zauzima prvo mjesto, to nije jedini kandidat s Bliskog istoka.

Zlatibor. Vaša oaza.

Zlatibor. Vaša oaza.

Zlatibor je planina izuzetne ljepote, prijatne klime, prostranih proplanaka, bujnih pašnjaka, vodom bogatih planinskih potoka.